Nadat u akkoord heeft gegeven op de offerte, melden wij de installatie aan via energieleveren.nl. Uw netbeheerder gaat vervolgens bekijken of uw huidige meter geschikt is. Zo niet, dan zullen ze contact met u opnemen voor het plaatsen van een slimme meter.

Hieronder hebben wij de verschillende elektriciteitsmeters op een rijtje gezet. Welke meter heeft u?

Ferrarismeter
Dit is de oudste meter in Nederland en ook nog steeds de meest voorkomende elektriciteitsmeter. Deze meter is te herkennen aan de draaischijf. Aangezien de meter letterlijk terugdraait, is de ferrarismeter in principe geschikt voor teruglevering van stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Het energiebedrijf zal echter op deze manier niet de salderingsregels willen toepassen. Dit kan problemen geven bij negatieve meterstanden tijdens de opname of bij het overstappen naar een ander energiebedrijf. Sommige ferrarismeters hebben een zogenaamde teruglooprem, waardoor het terugtellen van de meterstand is geblokkeerd.

Analoge meter
Analoge meters draaien niet terug en zijn dus niet geschikt voor teruglevering. Sommige analoge meters tellen de opgewekte energie zelfs bij de afgenomen energie op. Deze meters moeten dus altijd vervangen worden door een slimme meter.

Digitale meter
Een digitale meter heeft een apart telwerk voor de teruggeleverde energie. Deze wordt dus wel geregistreerd. Toch geldt voor het grootste gedeelte van de digitale meters dat ze niet geschikt zijn in combinatie met zonnepanelen. De netbeheerder wil namelijk niet salderen met deze meters. Ook bij deze meters is dus altijd vervanging nodig. 

Slimme meter
Met een slimme meter wordt zowel de geleverde als teruggeleverde energie van de zonnepanelen op een correcte manier geregistreerd. Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen is de garantie voor een zorgeloze en correcte saldering door het energiebedrijf. 

Heeft u het antwoord gevonden?