Checklist installatie

Checklist installatie

Wij hebben de zeven belangrijkste checks rondom jouw installatie op een rijtje gezet. Loop ze rustig na, zodat je zeker weet dat je alles goed hebt geregeld.

Check 1: Ophangen omvormer

Op de installatiedag beslis jij samen met de monteur waar de omvormer definitief geïnstalleerd gaat worden. Toch is het handig om voor deze dag zelf al de mogelijke plekken voor de omvormer te onderzoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zolder, de overloop, de bijkeuken of de garage. Wij hebben een aantal tips waar je op kan letten tijdens het zoeken van een geschikte plek voor de omvormer:

image
  • Hang de omvormer niet in een ruimte waar je zelf veel aanwezig bent. De omvormer kan namelijk niet 100% geruisloos werken.
  • Kies bij voorkeur een koele en goed geventileerde ruimte.
  • Zorg voor genoeg vrije ruimte om de omvormer.

Check 2: Kabeltraject

Nadat de zonnepanelen op het dak zijn geïnstalleerd, moeten ze via de omvormer aangesloten worden op de meterkast. Dit gaat via een standaard elektriciteitskabel die getrokken wordt van de omvormer naar de meterkast. Deze kabel heeft een diameter van ca. 1 tot 1,5 cm. Op de dag van installatie overlegt de monteur met jou hoe deze kabels het beste door de woning kunnen lopen. Daarnaast moet de omvormer worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Is deze niet aanwezig op het moment van installatie? Geen probleem, de monteur plaatst er één kosteloos in jouw meterkast.

Check 3: Toegankelijkheid

Om de zonnepanelen, de omvormer en de kabels snel en goed aan te kunnen leggen, hebben onze monteurs ruimte nodig. Zorg daarom dat plekken en ruimtes waar werkzaamheden verricht worden goed bereikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar de omvormer komt te hangen, de ruimte bij de meterkast en het gebied rondom het huis, waar de monteurs het dak op gaan.

Check 4: Reservedakpannen

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Hoewel onze monteurs erg zorgvuldig werken, sneuvelen er soms een paar dakpannen. Het is daarom verstandig om ongeveer 10 tot 15 reservedakpannen beschikbaar te hebben.

Check 5: Extra informatie

In enkele gevallen zijn de dakpannen bevestigd met stormhaken. Voor onze monteurs is het handig om dit te weten voor de installatie, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden. Weet jij dat er bij jouw dak stormhaken zijn gebruikt, dan vragen wij je om dit te melden bij je persoonlijke adviseur.

Check 6: Btw-teruggave na installatie

Heb jij gekozen voor de afhandeling van de btw-teruggave door onze accountants? Check dan of je het machtigingsformulier hebt ontvangen én ingevuld. Zo weet jij zeker dat het bedrag van de btw uiteindelijk weer op jouw rekening komt te staan. Dit geldt specifiek voor zonnepaneleninstallaties met de factuurdatum in 2022. Vanaf 2023 heeft de overheid het btw-tarief voor zonnepanelen gewijzigd naar 0% en dus betaal je überhaupt geen btw over de aanschaf van jouw zonnepanelensysteem.

Check 7: Aanmelding bij energieleveren.nl

Het is belangrijk dat je jouw zonnepanelen aanmeldt bij energieleveren.nl. Dit is wettelijk verplicht. Daarnaast is het ook verstandig om jouw energiemaatschappij op de hoogte te stellen. Zo weet je zeker dat jouw teruglevering ook daadwerkelijk geregistreerd wordt en dat je hier een vergoeding voor ontvangt.