Opbrengst en terugleveren

Opbrengst en terugleveren

Na de installatie van zonnepanelen wil je natuurlijk niets liever dan veel zonuren en een hoge opbrengst. Op deze pagina leggen we je uit hoe je de opbrengst en eventuele verschillen kunt verklaren.

Opbrengst monitoren

De opbrengst van jouw installatie volg je via de app die past bij jouw type omvormer. Direct na de installatie ontvang je de inloggegevens per e-mail van ons. Klik hier voor de downloadinstructies.

Verschil tussen prognose en opbrengst

Het verschil heeft te maken met twee factoren: het ingecalculeerd opbrengstverlies en de seizoenswisselingen:

  1. Tijdens het opstellen van een dakplan en de prognose houdt de adviseur rekening met de invloed van omliggende obstakels, zoals bomen die rondom het huis staan of een nabijgelegen dakkapel, op jouw opbrengsten. Dit zorgt er dus voor dat jouw prognose anders kan uitvallen dan jouw uiteindelijke opbrengst.
  2. Opbrengsten verschillen per seizoen. In de winter is de opbrengst lager dan de prognose, omdat de dagen korter zijn. Jouw installatie heeft daardoor minder uren om energie op te wekken. In de lente en de zomer trekt dit verschil ruimschoots weer recht. De dagen zijn langer, waardoor de zonnepanelen meer zonuren hebben om energie op te wekken.

Verschil tussen opbrengst per paneel

De opbrengsten kunnen per paneel van elkaar verschillen. Dat komt vaak door schaduw van een object in de omgeving. Twijfel je of merk je grote verschillen die je niet kunt verklaren? Stuur dan een e-mail naar service@zonneplan.nl of start de chat. Vergeet niet je postcode, huisnummer en serienummer van je omvormer mee te sturen.

Verschil tussen opbrengst en slimme meter

Het klopt dat je opbrengst tussen de omvormer en je slimme meter verschilt. Dat komt doordat de opgewekte energie eerst langs apparaten gaat die direct stroom afnemen, zoals je koelkast of vriezer. Deze apparaten gebruiken direct hun benodigde deel van de opgewekte stroom. De overgebleven hoeveelheid stroom is vervolgens te zien op jouw slimme meter en valt dus lager uit. Deze stroom wordt automatisch teruggeleverd aan het net.