Alles over Zonneplan Energie

Alles over Zonneplan Energie

Met Zonneplan Energie krijg je stroom tegen uurprijzen en zie je via de Zonneplan app wanneer stroom groen en goedkoop is. Zet je apparaten aan op momenten met veel zon en wind en profiteer van de laagste stroomprijs. Met Zonneplan Energie word je onderdeel van een spel waarin je wordt beloond voor het gebruiken van wind- en zonnestroom. Sinds 2012 heeft Zonneplan op bijna 100.000 Nederlandse daken zonnepanelen geïnstalleerd. Vanaf 2021 is het tijd voor de volgende stap, we sluiten Nederland aan op Zonneplan Energie. Dit zijn tal van baanbrekende energieproducten waarmee we iedereen laten profiteren van alle wind- en zonnestroom die ons land rijk is.

Bezoek onze website

https://www.zonneplan.nl/energie

De basis van Zonneplan Energie

Klik op de pijltjes om de antwoorden te zien

Wat is Zonneplan Energie?

Slimme energie is het energieconcept van Zonneplan Energie waarmee de gebruiker wordt gestimuleerd wind- en zonnestroom te gebruiken. Het omvat zowel zonnepanelen van Zonneplan als het energieproduct, waarmee de gebruiker stroom en gas tegen uur- en dagprijzen krijgt. Ook de Zonneplan Charge maakt onderdeel uit van Zonneplan Energie, later zal hier ook de Zonneplan Powerplay aan toegevoegd worden.

Als energieproduct onderscheidt Zonneplan Energie zich op diverse vlakken van traditionele energiecontracten. In de eerste plaats werkt Zonneplan Energie zoals gezegd met dag- en uurprijzen in plaats van vaste tarieven. Daarbij betaalt de gebruiker maandelijks een vast bedrag van €6,25 per product (stroom en/of gas), voor inzicht in prijzen en verbruik via de Zonneplan app. Daarnaast kent Zonneplan Energie geen einddatum of opzegboete. Opzeggen kan dus op ieder moment, kosteloos.

Hoe werkt Zonneplan Energie?

De basis van slimme energie wordt gevormd door de Zonneplan app en de Zonneplan Connect. De Zonneplan Connect is een klein apparaatje dat je in de slimme meter klikt. Deze leest live je slimme meter uit, waardoor je in de app op elk moment van de dag kunt zien hoeveel energie je verbruikt.

Daarnaast vertelt de Zonneplan app je wat de komende 24 uur de uurprijzen voor stroom zijn en dagelijks wat de gasprijs is. Door middel van kleuren (rood, grijs en groen) zie je direct welke uren voordelig zijn om apparaten aan te zetten. Daarnaast zie je ook ieder uur hoeveel procent van de stroom afkomstig is van zon en wind. De app helpt je actief om zo slim mogelijk met je energie om te gaan.

Ook maakt Zonneplan Energie het mogelijk om efficiënt met zelfopgewekte stroom om te gaan. De app zorgt namelijk voor live inzicht in opwek en voorspelt daarnaast voor de komende dag de opbrengsten per uur. Ook de Zonneplan Charge is onderdeel van slimme energie. Deze worden dan automatisch aangestuurd door de Zonneplan Connect.

Wat houdt een contract op basis van dag- en uurprijzen in?

Zonneplan Energie werkt op basis van wisselende prijzen. Dat onderscheidt slimme energie van Zonneplan van een traditioneel vast of variabel energiecontract. Zo verschilt de prijs van stroom van uur tot uur en is er dagelijks een andere gasprijs. De maandfactuur bestaat daardoor uit het daadwerkelijke verbruik maal de gemiddeld gerealiseerde prijs per kWh stroom en m3 gas.

image
Hoe komen de dag- en uurprijzen tot stand?

De prijzen die Zonneplan hanteert zijn de inkoopprijzen voor gas en stroom op respectievelijk de TTF Futures-markt en de EPEX Spot day-aheadmarkt. Dit zijn de Europese markten waarop dagelijks de vraag naar en het aanbod van energie samenkomen. Zonneplan koopt hier dagelijks energie in voor haar klanten.

Voor stroom geldt dat met name het aanbod van wind- en zonnestroom een belangrijke rol speelt. Wordt er tijdens een uur veel stroom opgewekt door windmolens en zonnepanelen? Dan resulteert dit, zeker bij een lage vraag, in een lage prijs. Maar is er weinig wind- en zonnestroom beschikbaar, terwijl de vraag wel hoog is? Dan zijn er gas- en/of kolencentrales nodig om stroom te kunnen leveren en ligt de prijs hoger. Welke bronnen ingezet worden, wordt bepaald aan de hand van de zogeheten merit order. Op elektriciteit zit een handling fee van €0,0025 per kWh.

Ook de gasprijs is een kwestie van vraag en aanbod. Je krijgt de gasprijs die ook energieleveranciers betalen, plus een handlingsfee van € 0,025 per m3, omdat Zonneplan dit gas voor je moet inkopen.

Waarom is Zonneplan Energie altijd opzegbaar?

Bij traditionele energieleveranciers geldt vaak een opzegboete wanneer je je contract voortijdig wilt opzeggen. Bij Zonneplan Energie is dit niet het geval. Wij hanteren namelijk geen contracten met een vaste looptijd. Je bepaalt zelf wanneer je start en wanneer je eventueel stopt.

Met Zonneplan Energie krijg je echter energie rechtstreeks van de markt. Wij doen niet aan welkomstkortingen, omdat je met Zonneplan Energie inkoopprijzen betaalt. Doordat we geen energie op voorhand hoeven in te kopen, lijden we geen schade wanneer je opzegt. We gaan er bovendien van uit dat er geen reden is om te stoppen met Zonneplan Energie.

Meer over slimme energie van Zonneplan

Klik op de pijltjes om de antwoorden te zien

Waarom biedt Zonneplan dit aan?

Het doel van Zonneplan is Nederland te laten profiteren van wind- en zonnestroom. Dat kan door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, maar je kunt ook gebruikmaken van de vele wind- en zonneparken die Nederland rijk is. Deze worden grotendeels gefinancierd via de zogeheten Opslag Duurzame Energie, waaraan elk Nederlands huishouden meebetaalt. Deze duurzame bronnen leveren de goedkoopste vorm van stroom, terwijl het gros van Nederland via een vast contract op elk moment van de dag dezelfde prijs betaalt. Dat klopt niet.

Daarnaast geldt dat er de komende jaren steeds meer stroom uit hernieuwbare bronnen bij moet komen. Dit kan alleen wanneer we die stroom ook echt op die momenten gebruiken, anders is er namelijk geen ruimte voor op het net. Dus door het verbruik van stroom te verplaatsen naar momenten waarop het duurzaam wordt opgewekt, maken we de weg vrij voor extra hernieuwbare energiebronnen. Daardoor hebben we steeds minder fossiele bronnen nodig.

Is Zonneplan Energie goedkoper dan een vast contract?

Het verbruikspatroon van de klant bepaalt uiteindelijk de prijs. Wie uitsluitend stroom verbruikt tijdens de duurste uren van de dag zal niet per definitie goedkoper uit zijn. En wie bewust de momenten met veel zon en wind uitzoekt, zal meer besparen dan een gemiddelde gebruiker. Doordat er geen sprake is van marges, liggen de uur- en dagprijzen gemiddeld genomen wel onder de vaste contractprijzen.

's Middags stroom verbruiken: dat zet toch mijn hele leven op de kop?

Het is een feit dat stroom vooral 's middags en 's nachts voordelig is. In de middaguren komt daar nog bij dat stroom dan vaak ook nog eens grotendeels afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Maar dat betekent echt niet dat je ineens 's avonds geen tv meer kunt kijken of de lampen uit moet laten. Dergelijke apparaten 'doen' nauwelijks iets qua stroomverbruik. Het grote verschil wordt gemaakt door de wasdrogers, wasmachines, vaatwassers en uiteraard de elektrische auto's. Deze apparaten hebben tegenwoordig vrijwel altijd een timer, waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt en eenvoudig stroomkosten bespaart. En in de nabije toekomst stuurt de Zonneplan Connect je apparaten bovendien automatisch aan.

Is jullie gas ook duurzaam?

Nee. Gas is simpelweg gas. Er wordt op zeer kleine schaal biogas geproduceerd, maar dit wordt voornamelijk in industrieën gebruikt. Daarnaast bepaalt een energieleverancier niet welk gas er door de leidingen van klanten loopt. Net als groene stroom is groen gas dus puur voor de bühne. Zonneplan doet hier niet aan mee.

Wel helpen we je minder gas te gebruiken door slim inzicht in je verbruik. Zo stoot je minder CO2 uit en valt je energierekening lager uit.

Jullie moeten toch ook ergens aan verdienen?

Uiteraard, voor niets gaat de zon op. Maar we kiezen er uitdrukkelijk voor om niet te verdienen aan je verbruik. Met andere woorden: verbruik jij meer stroom en gas? Dan levert ons dit niets extra's op. We willen je juist stimuleren bewust met je energieverbruik om te gaan.

Om Zonneplan Energie aan te kunnen bieden vragen we een vaste vergoeding van €6,25 per product (stroom en/of gas). Dat is ons verdienmodel en stelt ons in staat de Zonneplan app voortdurend te blijven verbeteren, zodat je nog beter inzicht in je energiezaken krijgt.

Bieden andere partijen ook energie tegen uurprijzen aan aan?

Ja, er bestaan enkele andere aanbieders van energie op basis van dynamische tarieven. In de nieuwe Energiewet worden grote energieleveranciers zelfs verplicht dit aan te bieden. Doordat er steeds meer duurzame bronnen bijkomen, zullen deze contracten in de komende jaren uitgroeien tot de standaard.

Wat slimme energie van Zonneplan onderscheidt is het unieke inzicht en de zelfontwikkelde Zonneplan Connect en Zonneplan app. De Connect maakt je huis direct klaar voor alle aankomende ontwikkelingen. Je eigen thuisaccu, laadpaal en andere slimme apparaten worden door de Connect straks allemaal automatisch aangestuurd om op de slimste momenten op te laden of stroom te verbruiken.

Zelf energie inkopen: is dat niet moeilijk?

Nee, want in de praktijk doet de Zonneplan Connect dit voor je. Het enige wat je zelf hoeft te doen is via de Zonneplan app kijken tijdens welke uren stroom het voordeligst is. Onze klanten zien dit in de regel niet als extra moeite, maar juist als een spel: hoe zorg ik voor een zo laag en groen mogelijke energierekening? Energie wordt een bewuste ervaring in plaats van een proces waarop je zelf geen invloed hebt.

Kan ik ook enkel gas afnemen?

Helaas, wij bieden geen contracten aan met enkel gas.