Zonneplan Energie en zonnepanelen
Zonneplan Energie en zonnepanelen

Zonneplan Energie en zonnepanelen

Klik op de pijltjes om de antwoorden te zien

Hoe werkt salderen met Zonneplan Energie?

Met zonnepanelen wek je tijdens een deel van het jaar overdag grotendeels je eigen stroom op. Die stroom is uiteraard gratis. Op de momenten dat je meer stroom nodig hebt dan je panelen opwekken, krijg je stroom van het net tegen de op dat moment geldende uurprijs.

Op het moment dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je dit overschot terug aan het stroomnet. Voor die stroom ontvang je een vergoeding die gelijk is aan de kilowattuurprijs die tijdens dat uur geldt. Met andere woorden: dezelfde prijs die iemand zonder zonnepanelen op dat moment betaalt om stroom in te kopen. Zo verkoop je je overschot aan zonnestroom als het ware aan je buren.

Dit is anders dan bij traditionele energieleveranciers, bij wie je een vaste prijs ontvangt. De vergoeding per uur die je bij ons ontvangt voor je zonnestroom kan dus hoger, maar ook lager zijn dan de prijs waarvoor jij je stroom verbruikt. Over het algemeen heeft stroom overdag gemiddeld een lagere prijs dan tijdens de piekmomenten 's ochtends en 's avonds. Je kunt dus het best je zelfopgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruiken. Soms zijn er momenten dat jouw zonnestroom juist veel waard is, doordat er op momenten in de markt veel vraag is naar elektriciteit. Hier kan je elke dag op inspelen door naar de uurprijzen in de app te kijken.

De belastingen worden altijd over een contractjaar gesaldeerd. Vooraf maken we een inschatting van hoeveel stroom je in een jaar zult opwekken en hoeveel je gaat verbruiken. Wanneer dit aan het eind van het jaar precies gelijk is aan elkaar betaal je geen overheidsheffingen. Dat noemen we salderen. Lever je echter meer terug dan je verbruikt? Dan ontvang je over dat overschot geen energiebelasting en ODE terug, maar alleen de kale inkoopprijs.

Is mijn overschot zonnestroom altijd minder waard dan mijn verbruikte stroom?

Nee, dit hangt af van de vraag en het aanbod op de markt. Gemiddeld gezien zal stroom overdag minder waard zijn dan 's ochtends of 's avonds, dus het meest verstandig is altijd je eigen zonnestroom gebruiken. Die stroom hoef je dan op een duurder moment niet van het net te halen.

Als prijzen negatief zijn, moet ik dan ook geld betalen?

Dat ligt er aan hoe je het bekijkt. Omdat we in Nederland belasting op elektriciteit hebben ontvang je nog steeds de belasting voor je Zonnestroom. De kale energieprijs moet je inderdaad wel betalen. Op deze momenten is het dus helemaal van belang dat je je eigen zonnestroom gebruikt