Het resetten van jouw thuisbatterij
🔋

Het resetten van jouw thuisbatterij

Twijfel je of de thuisbatterij goed werkt of denk je dat het systeem in storing is? We helpen je graag om het systeem weer goed te laten functioneren. Met behulp van een check controleren we of het handig is om de batterij te resetten of dat er toch iets anders aan de hand is.

Check voorafgaand: Controleer de stroomvoorziening in de woning

Controleer of je in huis gewoon stroom hebt. Check bijvoorbeeld of je internet, je elektrische kookplaat en je TV nog gewoon werken en beantwoord daarna onderstaande vraag. Heb je in huis gewoon stroom?

  • Nee, de hele woning heeft geen stroom. Dan is er mogelijk een algemeen stroomprobleem. Er zijn twee opties:
    1. Er is een stroomstoring in de wijk. Controleer eventueel of de straatverlichting werkt en of de buren ook geen stroom hebben om dit te constateren.
    2. De hoofdschakelaar of hoofdzekering van je woning is uitgeschakeld. Schakel deze weer in indien mogelijk of neem contact op met je netbeheerder als het om de hoofdzekering gaat.
    3. De batterij is geen noodvoorziening en zal zonder spanning van het elektriciteitsnet dus ook uitschakelen. Schakel je de hoofdschakelaar weer in (indien mogelijk) of wacht tot de stroomstoring in de wijk is opgelost. De batterij zal daarna automatisch weer opstarten.

  • Nee, een gedeelte van de woning zit zonder stroom. Heb je op meerdere plekken in huis geen stroom, dan is het altijd een probleem buiten de batterij om. Controleer of alle schakelaars (groepen, aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar) in jouw groepenkast netjes omhoog staan. Staat er één of meerdere schakelaars naar beneden? Schakel deze schakelaar weer in om je woning weer normaal van stroom te voorzien. De batterij zal daarna ook automatisch weer opstarten.
  • Ja, de hele woning heeft gewoon stroom. Voer dan een reset van de thuisbatterij uit om zo ook de schakelaars te kunnen controleren. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

Reset thuisbatterij

In deze handleiding leggen we je stap-voor-stap uit hoe je zelf eenvoudig de thuisbatterij kunt resetten. Het resetten duurt ongeveer 10 minuten. Dit is inclusief 5 minuten wachttijd. Voor deze stappen moet je zowel bij de thuisbatterij zelf zijn, als in de meterkast.

Stap 1: Zet de werkschakelaar uit

Ga naar jouw thuisbatterij. Bij de batterij zit een werkschakelaar. Dit is een klein grijs kastje met hierop een zwarte draaiknop. Zet deze schakelaar op ‘off’ door de knop tegen de klok in te draaien.

image

Stap 2: Open het afdekklepje

Op de zijkant van de batterij zitten de technische onderdelen van de batterij. Achter het doorzichtige afdekklepje vind je de schakelaar van de batterij. Draai de twee grijze knopjes van het afdekklepje tegen de klok in om het afdekklepje te kunnen openen.

image

Stap 3. Schakel de batterij uit

Druk de schakelaar van de batterij naar rechts tot je een duidelijke klik hoort/voelt. Je ziet een groen vlakje bij de schakelaar. De batterij is nu uitgeschakeld.

image

Stap 4: Zet de schakelaar in meterkast uit

Ga naar jouw meterkast. In de meterkast zit een groep speciaal voor de batterij. Deze groep kun je herkennen aan het gele stickertje met BESS. Druk deze schakelaar naar beneden tot je een duidelijke klik hoort/voelt. De groep is nu uitgeschakeld.

⚠️ Let op ⚠️ Stond de schakelaar niet (helemaal) omhoog? Druk de schakelaar dan alsnog helemaal naar beneden tot je de klik hoort/voelt.

image

Stap 5: Wacht 5 minuten

Wacht vijf minuten voordat je verdergaat zodat het systeem volledig kan uitschakelen.

image

Stap 6: Zet de schakelaar in de meterkast weer aan

Schakel de groep van de thuisbatterij in de meterkast weer in. Dit doe je door de schakelaar naar boven te drukken tot je een duidelijke klik hoort/voelt. Het indicatievlakje bij de schakelaar is nu weer rood. De groep is nu ingeschakeld.

image

Stap 7: Schakel de batterij weer in

Ga terug naar de batterij en open het doorzichtige afdekklepje. Druk de schakelaar van de batterij weer terug naar links om de batterij in te schakelen. Het indicatievlakje bij de schakelaar is nu rood. De batterij is weer ingeschakeld.

image

Stap 8: Sluit het afdekklepje weer af

Sluit vervolgens het doorzichtige afdekklepje van de schakelaar weer af door de twee grijze knoppen met de klok mee vast te draaien.

image

Stap 9: Zet de werkschakelaar weer aan

Draai de zwarte draaiknop op het grijze kastje vlakbij de batterij terug naar “on”. Dit doe je door de knop met de klok mee te draaien.

image

Stap 10: Start de thuisbatterij

Op de batterij zit een startknop. Dit is de rode knop aan de zijkant van de batterij. Druk de startknop minstens 5 seconden in of totdat de batterij een geluidssignaal geeft. De batterij heeft vervolgens 10 tot 30 seconden nodig om op te starten.

image

Stap 11: Controleer de status van de batterij

Op de andere zijde van de thuisbatterij vind je het scherm met beknopte informatie over de status van de batterij. Hier geeft het status-lampje aan of de batterij weer goed functioneert.

image

🟦 Zie je een blauw lampje?

Super. Het systeem werkt weer zoals het hoort. Binnen 10 minuten zie je ook de werking van de thuisbatterij terug in de Zonneplan app.

🟧 Zie je een oranje lampje?

De batterij communiceert nog niet met de omvormer. Druk daarom nog 20 seconden op de rode startknop op de andere zijkant van de batterij. Je hoort nu een tikkend geluid. De omvormer en de batterij zullen nu gezamenlijk opstarten. Wacht 30 seconden. Het blauwe lampje moet nu gaan branden.

Storing niet verholpen?

Is de storing niet verholpen? Stuur dan onderstaande foto's samen met je postcode en huisnummer naar service@zonneplan.nl.

  1. Een foto van het status-lampje op de batterij.
  2. Een foto van de schakelaar van de batterij (de schakelaar achter het doorzichtige afdekklepje. Als je zorgt dat de schakelaar goed zichtbaar is, hoef je het afdekklepje niet open te maken).
  3. Een foto van de werkschakelaar (het grijze kastje met de zwarte draaiknop).
  4. Een foto van de lampjes op de omvormer.
  5. Een overzichtsfoto van de groepenkast in de meterkast waarop alle schakelaars zichtbaar zijn (inclusief de schakelaar met de gele BESS-sticker).