Gebruikershandleiding Zonneplan Charge AC

Gebruikershandleiding Zonneplan Charge AC

Gefeliciteerd met jouw Zonneplan Charge AC laadpaal! In deze handleiding vind je handige informatie over jouw laadpaal.

De Zonneplan Charge AC bestaat uit:

 • ABB laadpaal met geïntegreerde Zonneplan aansturing
 • Zonneplan App voor bediening van de laadpaal
 • Zonneplan Connect in de slimme meter
 • Zonneplan Energie om te kunnen profiteren van het laden op goedkope momenten.
 • 💡
  Zonneplan Energie is een apart Zonneplan product die naast de laadpaal aangeschaft moet worden om te kunnen profiteren van laden op goedkope momenten.

Led indicatoren op de laadpaal

De status van de laadpaal is te zien aan de led indicatoren op de laadpaal.

image

A - Storing Brandt deze led rood? Dan is het slim om de laadpaal opnieuw op te starten. Klik hier voor het stappenplan voor het resetten van de Zonneplan Charge AC.

B - De laadpaal is aan het laden

C - Auto is verbonden met de laadpaal

D - Internetverbinding (staat standaard uit) De laadpaal is verbonden met internet via de Zonneplan end-to-end beveiligde 4G verbinding die in de paal is geïntegreerd.

E - Laadpaal is aan/uit Wanneer de led groen brandt staat de laadpaal aan.

Zonneplan App

Ga naar de laadpaal pagina in de Zonneplan App om de laadpaal te bedienen.

image
 1. De status van de laadpaal
 2. Starten van laden: gepland of direct starten. Gepland laden is voor het plannen van het laden op goedkope momenten. Heb je ook Zonneplan Energie dan kun je in het plan scherm direct de actuele uurprijzen zien. Start laden is voor het starten van laden op dat moment. Als er geladen wordt veranderd de knop in een stop knop.
💡
Let op: Zorg ervoor dat de laadkabel is ingeplugd wanneer er gestart wordt met laden.
💡
Let op: Zorg dat de instellingen voor gepland laden van de auto uit staan, zowel in de auto zelf als in de app van de auto.
 1. Laadhistorie De laadhistorie geeft inzicht in de uitgevoerde laadsessies. Per sessie kan je zien hoeveel kWh er geladen is. Heb je ook Zonneplan Energie dan kan je ook de kosten van de laadsessie zien en een laadspecificatie downloaden.
 2. Instellingen De verbruik instelling wordt gebruikt om een indicatie te geven van hoeveel km je kan rijden met de geladen stroom. De instelling “start met kabel” betekent dat de paal direct gaat laden als de kabel in de auto wordt gedaan. Om de laadpaal als slimme laadpaal te gebruiken moet “start met app” aan staan. Pas dan is het mogelijk om het laden te plannen op goedkope momenten.
 3. Gezinsleden toevoegen Wil je meer mensen uit je huishouden toegang geven tot de Zonneplan app? Dat kan! Ga in de app naar je Zonneplan ID en klik op ‘Gezinsleden’. Het toevoegen van een account kan alleen door de beheerder van de app gedaan worden.
💡
Het e-mailadres die je invoert via de app wordt het e-mailadres waar de nieuwe gebruiker mee kan inloggen. Zorg er daarom voor dat je een ander e-mailadres gebruikt dan waarmee je nu ingelogd bent.

Heeft het gezinslid wat je wilt toevoegen geen eigen e-mailadres? Het is niet mogelijk om met één e-mailadres op meerdere apparaten in te loggen. Er is dus een eigen e-mailadres nodig.

Dynamic Load Balancing

De Dynamic Load Balancing functionaliteit voorkomt overbelasting van de hoofdzekering in de groepenkast. Bij een totale energievraag in huis die hoger is dan de capaciteit van de hoofdzekering, zorgt Dynamic Load Balancing ervoor dat de laadpaal minder hard gaat laden. Hierdoor wordt de kans op overbelasting van de hoofdzekering verlaagd.

De Zonneplan Connect in de slimme meter communiceert met de Zonneplan laadpaal. Bij het ontstaan van overbelasting verminderd Zonneplan het vermogen dat naar de laadpaal gaat. Na 10 minuten laden op het lagere vermogen wordt het laadvermogen automatisch weer teruggezet naar het normale vermogen.

Dynamic Load Balancing gebruikt de aansluitwaarde van de hoofdzekering om te bepalen in welke gevallen het laadvermogen verminderd moet worden. De ingestelde aansluitwaarde voor de hoofdzekering is terug te vinden in de Zonneplan app bij Connect slimme meter. Een te hoge instelling in de app bij de hoofdzekering kan overbelasting van de hoofdzekering veroorzaken. In dit geval grijpt de Dynamic Load Balancing niet in. Een te lage instelling in de app bij de hoofdzekering kan ervoor zorgen dat Dynamic Load Balancing te vaak ingrijpt en het langer duurt voor de auto geladen wordt.

Verschillende manieren om te laden

Laden start direct na koppelen van laadkabel

 • Selecteer de instelling “start met kabel” in de Zonneplan app bij instellingen.
 • Koppel de laadkabel met de auto. De laadpaal gaat direct beginnen met laden.
⚠️
Let op: met deze instelling kan iedereen laden door de laadkabel aan te sluiten op de auto. Onbevoegden kunnen op deze manier ook laden.

Laden start direct na een actie in de Zonneplan app

 • Selecteer de instelling “start met app” in de Zonneplan app bij instellingen.
 • Sluit de laadkabel aan.
 • Druk op “start” in de Zonneplan app. De laadpaal gaat nu laden. Druk op “stop” om het laden te stoppen.

Laden start op het moment dat is ingepland via de Zonneplan app

 • Selecteer de instelling “start met app” in de Zonneplan app bij instellingen.
 • Druk op de “gepland laden” knop en selecteer het uur of uren waarop geladen moet worden.
 • Zorg dat de laadkabel aangesloten is op het geplande tijdstip.
 • De laadpaal stopt automatisch met het laden als het geplande tijdslot is afgelopen of eerder als de accu vol is.

Heb je ook een Zonneplan thuisbatterij?

Als je een Zonneplan laadpaal en een Zonneplan thuisbatterij hebt dan kan je aangeven om de laadpaal voorrang te geven op de thuisbatterij.

Laden start direct na het koppelen van laadkabel

 • Wanneer je ‘start met kabel’ hebt ingesteld zal het laden automatisch starten bij inpluggen van de kabel. De voorrang gaat in deze situatie naar je thuisbatterij, waardoor de laadsnelheid van auto laden soms kan worden verlaagd. Wil je alsnog voorrang aan je auto geven, breek dan je laadsessie af met ‘Stop’ en start het laden vervolgen opnieuw met ‘Boost’.

Laden start direct na een actie in de Zonneplan app

 • De ‘Start’ knop heet nu ‘Boost’ om duidelijk aan te geven dat de laadpaal voorrang krijgt. Start je de laadsessie handmatig via ‘Boost’ vanuit de Zonneplan app, dan wordt de voorrang nu automatisch aan je laadpaal gegeven boven je thuisbatterij.

Laden op het moment dat is ingepland via Zonneplan app

 • Je kunt per geplande laadsessie aangeven om je laadpaal voorrang te geven boven je thuisbatterij.

Wat te doen bij

🧽
Vuil op de laadpaal

Spoel met kraanwater onder lage druk om vuil handmatig voorzichtig te verwijderen. Vermijd het gebruik van schurende hulpmiddelen en gebruik geen waterstralen onder hoge druk.

🔥
Brand

Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid en meld de brandweerlieden dat er een laadpaal aanwezig is.

Blikseminslag

Het kan zijn dat je woning wordt getroffen door blikseminslag, rechtsreeks of via een inslag in de buurt. Indien de laadpaal niet zwaar getroffen is, start deze gewoon weer op zodra de spanning terug op de huisinstallatie wordt gezet.

⚠️
Storing van de laadpaal

Als de storing LED brand ga naar www.zonneplan.nl/service.

Auto heeft niet geladen Als de auto niet geladen heeft terwijl je dit wel verwacht had, ga naar vragen na installatie

Het service plan

Laadpalen van Zonneplan worden geleverd inclusief 2 jaar Zonneplan Serviceplan. Als er binnen de termijn van deze garantie iets mis is, kunt u contact opnemen met de Zonneplan Servicedesk. Een vast contactpersoon zorgt er vervolgens voor dat het systeem weer probleemloos werkt. Wij geven deze lange garantie omdat we vertrouwen hebben in ons installatiewerk, onze zorgvuldig op elkaar afgestemde montageonderdelen en de zorgvuldig geselecteerde en geteste laadpalen en randapparatuur.

Veelgestelde vragen

De afgelopen periode heb je samen met jouw adviseur de wereld van laadpalen ontdekt. En dat is veel informatie om te verwerken. Daarom verzamelen we de veelgestelde vragen op: www.zonneplan.nl/service.

Heb je vragen? Je kunt ons altijd bereiken. Voor contact mogelijkheden zie: www.zonneplan.nl/service

Handleiding ABB Terra AC paal

⚠️
Let op: Dit is de originele handleiding van de ABB Terra AC paal. De Zonneplan Charge AC bevat modificaties die NIET in deze handleiding beschreven staan. De ABB handleiding bevat ook uitleg over een ChargerSync app. Deze app werkt NIET met de Zonneplan Charge AC. De informatie in de ABB handleiding is redelijk technisch beschreven. Voor het gebruik van de Zonneplan Charge AC is de informatie die hierboven op deze pagina staat in principe al voldoende.