Informatie voor aanschaf

Informatie voor aanschaf

De basis van de Zonneplan Charge AC

Klik op de pijltjes om de antwoorden te zien

Is de Zonneplan Charge AC geschikt voor elk type elektrische auto en / of plug-in hybride auto?

Ja. De Zonneplan Charge AC is ontwikkeld om elk type EV (elektrisch voertuig) en PHEV (plug-in hybride elektrisch voertuig) te kunnen opladen. Het vermogen past de Zonneplan Charge AC automatisch aan op de capaciteit van je auto. Het is dus een kwestie van inpluggen en de gewenste laadtijd instellen: de Zonneplan Charge AC doet de rest.

Is de Zonneplan Charge AC ook geschikt voor woningen zonder eigen oprit?

Ja, voor de Zonneplan Charge AC is geen eigen oprit benodigd. Wel moet de Zonneplan Charge AC op particulier terrein geplaatst worden. Een van onze adviseurs kan de mogelijkheden met je bespreken. Ze zijn te bereiken op nummer: 088-0203001

Is mijn meterkast geschikt voor de Zonneplan Charge AC?

De Zonneplan Charge AC is in één type te verkrijgen. Deze is zowel geschikt voor een 1-fase (max 3.7 KW) als 3-fase (max 11 KW) groepenkast. Om de Zonneplan Charge AC te kunnen aansluiten op de groepenkast staat veiligheid voorop. Er moet veilig gewerkt kunnen worden en er moet voldoende ruimte zijn in de meterkast. Dit wordt beoordeeld door een werkvoorbereider. In de meeste gevallen zullen wij adviseren de meterkast aan te laten passen naar 3-fase.

Ik wil graag van 1-fase naar 3-fasen om sneller te kunnen laden, hoe werkt dit?

Als je op dit moment een 1-fase hoofdaansluiting hebt, kan je niet op 3-fasen laden. Hiervoor moet er eerst een 3-fasen groepenkast worden geïnstalleerd. Op deze nieuwe groepenkast wordt vervolgens de Zonneplan Charge AC geïnstalleerd. Om gebruik te kunnen maken van de 3-fasen moet ook de hoofdaansluiting aangepast worden. Hiervoor dien je contact op te nemen met de netbeheerder. Let op: Het verzwaren van de aansluiting kost vaak enige tijd bij de netbeheerders, dus het advies is om vroegtijdig contact op te nemen met de netbeheerder. Het installeren van de groepenkast komt altijd eerder dan de netbeheerder. In de tijd dat we de Zonneplan Charge AC al wel hebben geïnstalleerd maar de netbeheerder nog niet langs is geweest voor de aanpassing, sluiten we de Zonneplan Charge AC aan op 1-fase. Nadat de netbeheerder langs is geweest kunnen we de andere 2 fasen gemakkelijk later voor je aansluiten.

Moet de Zonneplan Charge AC verbonden worden met mijn eigen internet?

De Zonneplan Charge AC maakt gebruik van een dual 4G verbinding (één Zonneplan Connect in de slimme meter en één Zonneplan Charge 4G module geïntrigeerd in de paal). Dit zit inbegrepen bij de Zonneplan Charge AC waardoor er geen verbinding nodig is met je eigen internet.

Hoe kan ik de stekker van de Zonneplan Charge AC aansluiten op mijn elektrische auto?

Er zijn verschillende type stekkers aan het uiteinde van de laadkabel. De Zonneplan Charge AC maakt gebruikt van een type 2 stekker (ook wel Mennekes stekker), dit is het meest gebruikte type in Europa. De laadkabel zit vast aan de paal en kan niet meegenomen worden. Daarnaast zit op de type 2 stekkers ook een elektronische vergrendeling waardoor de stekker tijdens het laden niet losgekoppeld kan worden.

Je kan een verloopstekker van type 2 naar type 1 aanschaffen wanneer je elekrrische auto een type 1 ingang heeft. Zo kan je alsnog gebruik maken van de Zonneplan Charge AC.

Hoe is de Zonneplan Charge AC beveiligd tegen diefstal?

De laadkabel van de Zonneplan Charge AC zit altijd vast aan de paal. Deze kan dus niet zomaar gestolen worden. Daarnaast zit op de type 2 stekkers ook een elektronische vergrendeling waardoor de stekker tijdens het laden niet losgekoppeld kan worden. De Zonneplan Charge AC zit vastgeschroefd aan de muur of op een montagepaal. Je kan de laadpaal relatief gemakkelijk van de muur of montagepaal halen door de schroeven los te draaien, het loskrijgen van de AC kabel is erg lastig. Je kan de kabel naar de meterkast niet doorknippen, omdat er constant 230 volt op staat.

Diefstal en/of schade van de Zonneplan Charge AC wordt gedekt door je opstalverzekering.

Met welk vermogen kan er worden geladen?

De Zonneplan Charge AC kan zowel op 1 fase (max 3.7 KW) als 3 fasen (max 11 KW) laden. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat de maximale laadsnelheid van je elektrische auto is. Gebruikelijk is dit maximaal 11 KW.

Hoe lang duurt het om een auto op te laden?

Dat hangt ervan af of je met 1 of 3-fasen gaat laden en de maximale laadcapaciteit van je auto. Stel, je wilt graag 11 kWh laden (ongeveer 50 KM):

  • Met een laadsnelheid van 3,7 KW duurt dit 11 kWh / 3,7 KW = 3 uur.
  • Met een laadsnelheid van 11 KW duurt dit 11 kWh / 11 KW= 1 uur
Welke garanties zitten er bij de Zonneplan Charge AC?

De Zonneplan Charge AC wordt geleverd met 2 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar Zonneplan Serviceplan. Als er binnen deze termijn iets mis is, kun je contact opnemen met Zonneplan. We zorgen ervoor dat het systeem vervolgens weer probleemloos werkt.

Is het hebben van een Zonneplan Charge AC voordeliger dan laden aan een publieke laadpaal?

Zeker weten! Met de Zonneplan Charge AC kan je in combinatie met Zonneplan Energie altijd op de goedkoopste momenten laden. Daarom is het de laadpaal die zichzelf terugverdient. Heb je nog een vast contract? Thuisladen is waarschijnlijk altijd goedkoper. Helemaal als je je eigen opgewekte zonnestroom kunt gebruiken. Dit voorbeeld van de ANWB geeft de verschillende tarieven.** 20 kWh *** 15.000 km per jaar; bron:
Hoe kan ik besparen met de Zonneplan Charge AC?

Door de Zonneplan Charge AC te combineren met ‘Zonneplan Energie’ van Zonneplan is het mogelijk je laadsessie te verplaatsen naar een slim moment met lage stroomprijzen. Zo bespaar je vaak 10 cent per kWh. Bij 50 km rijden per dag is dit al een besparing van 30 euro per maand oftewel ruim € 350 per jaar.

Wat is er bij de Zonneplan Charge AC inbegrepen?

Bij de montage van een Zonneplan Charge AC zit standaard een 5 meter kabel en wandmontage. Eventuele graaf- en straatwerkzaamheden tot 5 meter zijn inbegrepen en je ontvangt daarnaast monitoring via de Zonneplan app.

Extra opties: Je verkoopadviseur zal in het advies gesprek de extra opties bespreken. Denk hierbij aan extra lange laadkabel of bijvoorbeeld paalmontage.