Betaling

Betaling

Investeren in zonnepanelen kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om ze met eigen vermogen te financieren, maar er zijn ook verschillende instanties die duurzame maatregelen steunen door middel van een lening.

Financieren met eigen vermogen

Betaal je de zonnepanelen met eigen vermogen? Dan ontvang je de factuur digitaal per e-mail van ons. De betaling verloopt altijd per overboeking via de bank of met iDeal. Jouw persoonlijke klantadviseur informeert je voor de installatie over de betaalmogelijkheden. Je betaalt pas na plaatsing van jouw zonnepaneleninstallatie.

Financieren met een lening

Er zijn verschillende duurzame leningen beschikbaar voor het financieren van duurzame maatregelen in en om je huis: Klik op de pijltjes om de gegevens uit te klappen.

Lenen via Zonneplan

Vanaf januari 2021 is de Zonneplan Duurzaamheidslening beschikbaar. De aanvraag verloopt eenvoudig online en lenen is mogelijk vanaf € 250 euro per maand tegen een vaste lage rente. Extra aflossen is boetevrij. Deze lening wordt aangeboden in samenwerking met kredietverstrekker Satander.

Voorwaarden

 • Je start de aanvraag eenvoudig via de offerte van jouw Zonnepanelen
 • Op basis van drie documenten voert Satander een krediettoets uit
 • De looptijd is standaard 10 jaar
 • Je betaalt een vast bedrag per maand
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Je betaalt een vaste lage rente van 4%
 • Het minimale leenbedrag is € 250,-
 • Het maximale leenbedrag is € 12.500,-

Benodigde documenten

image

Veelgestelde vragen

Kan ik ook een deel van het aankoopbedrag zelf financieren en de rest aanvullen via de Zonneplan Duurzaamheidslening?

Ja. Als klant bepaal je zelf welk bedrag je wil lenen en welk bedrag je uit eigen vermogen wil financieren. Het minimale leenbedrag is €250,00 en het maximale leenbedrag is €12.500. Veel klanten kiezen ervoor om het volledige bedrag te lenen, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waarbij klanten kiezen voor een bepaald percentage van de aankoopsom.

Waarom wordt mijn te verwachten besparing niet meegenomen in de krediettoets?

Tijdens de krediettoets wordt de besparing door de zonnepanelen niet meegenomen. Via de BKR-registratie worden de geregistreerde kredieten bekeken. Hier staat de besparing van de zonnepanelen niet vermeld. Bovendien is er ook nog het scenario van verhuizen, dus de maandelijkse besparing hoeft geen zekerheid te zijn. Logischerwijs worden zonnepanelen vaak mee verkocht met de woning, dus dat geld kan dan deels gebruikt worden om het openstaande leenbedrag ineens af te lossen. Het overgebleven geld kan dan als pure winst worden beschouwd.

Wat zijn de gevolgen van een lening?

Er zal een wettelijke krediettoets worden gedaan om na te gaan of deze duurzaamheidslening haalbaar is. Na de plaatsing van zonnepanelen creëer je naast de maandelijkse kosten natuurlijk direct een maandelijkse besparing. Satander staat voor veilig en betrouwbaar lenen en is aangesloten bij de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland).

Wat betekent de BKR-registratie?

Na het afsluiten van de duurzaamheidslening krijg je een (positieve) BKR-registratie, net als bij een telefoon abonnement, koopwoning of leaseauto.

Heeft de lening gevolgen voor mijn hypotheek?

De duurzaamheidslening kan invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag. Je kunt het restant boetevrij aflossen om dit te voorkomen. Neem voor een persoonlijk advies contact op met jouw hypotheekadviseur.

Wat is het verschil met lenen via mijn gemeente?

Met onze duurzaamheidslening bespaar je tijd en moeite. Met de Zonneplan Duurzaamheidslening in samenwerking met Satander zie je direct na aanvraag de voorlopige uitkomst. Vervolgens ontvang je binnen 1 à 2 werkdagen een definitieve terugkoppeling op basis van de krediettoets die Satander uitvoert.

Het aanvraagproces via de gemeente en het SVn duurt langer (gemiddeld 2 tot 3 maanden) vanwege de aanlevering van een grote hoeveelheid documenten en het toetsen van de kredietwaardigheid door verschillende partijen.

Houd er rekening mee dat de installatie van zonnepanelen plaatsvindt nadat de lening definitief is goedgekeurd en verwerkt door de lening verstrekker.

Lenen via de bank

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om je duurzame maatregelen te financieren. Vaak kan je een bedrag meefinancieren in je hypotheek. Koop je een nieuw huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste banken het hypotheekbedrag verhogen.

Jouw adviseur bij Zonneplan weet alles over de mogelijkheden en voorwaarden. Neem telefonisch contact op voor meer informatie.

Wat is de looptijd en rente van een lening via de bank?

De voorwaarden en mogelijkheden verschillen per bank.

Bij welke banken kan ik terecht?

Dit is een selectie van banken waar je zonnepanelen kunt financieren met een lening. Per bank vind je een link naar de website met voorwaarden en rentetarieven.

Lenen via de gemeente

Veel klanten van Zonneplan lenen via de gemeente. Houd rekening met een minimale aanvraagtermijn van 6 weken. De aanvraag start bij jouw gemeente, waarna je een lening aanvraagt bij het SVn. Je moet hier verschillende documenten voor aanleveren.

Wat betekent de duurzaamheidslening van de gemeente?

De duurzaamheidslening/stimuleringslening/toekomst bestendig wonen lening is een lening die beschikbaar is gesteld door de gemeente. Met deze lening kun je als inwoner duurzame maatregelen treffen aan de woning. Dit is een initiatief vanuit de gemeente en is geen samenwerking tussen de gemeente en Zonneplan.

Welke stappen doorloop ik bij het aanvragen van een duurzaamheidslening via de gemeente en het SVn?

Bij het aanvragen van de duurzaamheidslening zijn drie instanties betrokken:

 1. Zonneplan. Vanuit Zonneplan ontvang je een offerte en de informatie voor het aanvragen van de lening.
 2. De betreffende gemeente of provincie die de lening beschikbaar stelt. Zij beoordelen of er nog budget beschikbaar is.
 3. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Het SVn is de partij die de kredietwaardigheid van de lening aanvrager toetst en het definitieve besluit neemt voor goedkeuring van de aanvraag.

De stappen die doorlopen worden:

 1. Je accepteert bij Zonneplan de order onder voorbehoud van financiering. Wij verschaffen je daarna de informatie voor het aanvragen van de lening bij jouw gemeente of provincie. Dit kan in de vorm van een aanvraaglink per mail of aanvraagpakket per post. Met deze aanvraaglink of aanvraagpakket kan de lening aanvraag bij de gemeente of provincie worden gestart.
 2. De gemeente of provincie beoordeelt of er nog budget beschikbaar is. Wanneer dit het geval is ontvang je hiervan een bevestiging per post of mail. Hierin staat dat je verder kan met de aanvraag. Via de link (www.svn.nl) die genoemd wordt in de brief of mail van de provincie/gemeente kun je de lening op de website van het SVn online aanvragen.
 3. Als je alles hebt ingevuld en alle benodigde stukken hebt geüpload, gaat het SVn beoordelen of je kredietwaardig genoeg bent om de lening te kunnen dragen. Je kunt de status hiervan volgen via jouw eigen online omgeving bij het SVn.
 4. Wanneer je kredietwaardig bevonden bent, ontvang je vanuit het SVn een offerte/sepa machtiging. Deze mag je doorlezen, tekenen en weer uploaden bij het SVn. Mocht het SVn beslissen dat je niet kredietwaardig genoeg bent, dan ontvang je hierover ook bericht van het SVn. Na het tekenen en uploaden van de offerte/sepa machtiging ontvang je spoedig de bevestigingsbrief met declaratieformulieren van het SVn per post.
 5. Wanneer je de bevestigingsbrief met declaratieformulieren hebt ontvangen, mag je het ons gelijk laten weten. De lening aanvraag is rond en wij sturen een seintje naar onze planner om jouw installatie in te plannen.

Tijdens het aanvraagproces worden wij niet op de hoogte gehouden van de status door de betrokken instanties. Wij vragen je daarom de status zelf goed aan ons door te geven via jouw persoonlijke checklist. Per mail ontvang je van ons de link naar de checklist om aan te geven waar in het traject je je bevindt.

Benodigde documentatie voor aanvraag SVn:

 • Geldig identiteitsbewijs.
 • Bankafschrift of rekeningoverzicht van een hele maand (niet ouder dan 2 maanden).
 • Een salarisstrook (niet ouder dan 2 maanden).

Let op: Indien je een tijdelijk contract hebt, zelfstandig ondernemer bent of pensioen/ een uitkering ontvangt, vraagt het SVn nog een aantal extra documenten.

Welke documenten moet ik aanleveren?

Als je besluit om zonnepanelen via een duurzaamheidslening van de gemeente aan te schaffen, dan starten wij de aanvraag van de lening. Je ontvangt dan een mail met alle informatie over het vervolg van de aanvraag. Via dat bericht kun je de benodigde documenten ook downloaden. De volgende documenten lever je ingevuld en/of ondertekend aan:

 • Aanvraagformulier duurzaamheidslening
 • Offerteblad van Zonneplan
 • Tijdsplanning waarbinnen de installatie wordt uitgevoerd
 • Het eigendomsbewijs van de zonne-installatie.
Wat zijn de contactgegevens van het SVn?

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten

Telefoon: 088 253 94 00  E-mail: kredietverlening@svn.nl

Samenwerkingsverband Noord Nederland   Telefoon: 050 5224 900 E-mail: info@snn.eu

Provincie Limburg   Telefoon: 043 389 7252 E-mail: duurzaamthuis@prvlimburg.nl

Hoe kom ik in aanmerking voor een lening bij mijn gemeente?

Ga voor meer informatie naar de website van jouw gemeente. Daar vind je informatie over de mogelijkheden en voorwaarden. Bij de meeste gemeenten vraag je de lening snel en makkelijk online aan met DigiD. Bij sommige gemeenten kan de aanvraag alleen per post met aanvraagformulieren. Na je ingevulde antwoorden beoordeelt de gemeente of je in aanmerking komt en of er een lening beschikbaar is. Elke gemeente hanteert een jaarlijks budget voor duurzame maatregelen.

Hoe lang duurt de verwerking van mijn aanvraag voor een lening?

De verwerkingstijd verschilt per gemeente. Meestal ontvang je binnen 4-6 weken reactie op je aanvraag. Dit is een voorlopige toekenning die je per e-mail of per post ontvangt. Daarna kun je verder met de aanvraag bij het SVn.

Wat is de looptijd van een lening via de gemeente?

De looptijd van een lening bij de gemeente (en daarna het SVn) is 10 of 15 jaar. Dit is afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag.

Wat is en doet het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting?

Het SVn is een afkorting voor Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Het SVn voert een krediettoets uit wanneer je een lening wilt aanvragen. Dit is een financiële toetsing waarbij ze voornamelijk kijken of je financieel 'gezond' bent om een lening aan te vragen. Na goedkeuring van het SVn is de leningaanvraag helemaal rond en kunnen de zonnepanelen worden geplaatst. Daarvoor ontvang je thuis per post een bevestigingsbrief en declaratieformulieren van het SVn.

Wat gebeurt er na goedkeuring van mijn aanvraag door het SVn?

Na goedkeuring van de gemeente en het SVn stuur je een kopie van de bevestigingsbrief en de declaratieformulieren die je ontvangt van het SVn, naar ons door. Na ontvangst starten wij de voorbereiding van je installatie.

Ik heb een BKR-registratie. Kom ik dan in aanmerking voor een lening?

Het SVn toetst of je een BKR registratie hebt. Bij een negatieve BKR is het niet mogelijk om een lening aan te vragen en zal de aanvraag worden afgekeurd.

Waarom word ik BKR-geregistreerd door het SVn?

Door het aangaan van de lening bij het SVn sta je ook geregistreerd bij de BKR. Dit is een positieve BKR-registratie. Een consumptieve lening wordt als aflopend krediet gemeld bij het BKR. Een hypothecaire lening wordt ingeschreven bij het Kadaster.

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en hypothecaire lening?

De hypothecaire lening is een lening waarbij er bij de notaris een hypotheek op je woning wordt gevestigd. De woning geldt als extra zekerheid voor de terugbetaling van de lening. Dit wordt onderpand genoemd. Bij een persoonlijke lening wordt er geen onderpand gevestigd. In dit geval wordt er ook geen hypotheek op je woning gevestigd.

Btw-teruggave

Heb jij jouw factuur ontvangen in de 2022? Dan heb je waarschijnlijk recht op btw-teruggave over de aanschaf van jouw zonnepanelensysteem. Veel particuliere klanten die met eigen vermogen betalen, komen namelijk in aanmerking voor deze teruggave. Door je als ondernemer te registreren, ontvang je 21% van de aanschafwaarde van jouw installatie. De Belastingdienst stort het bedrag binnen 3 tot 5 maanden na betaling van de factuur op je rekening.

Je bent ondernemer als je met regelmaat diensten levert waar een vergoeding tegenover staat. Met zonnepanelen lever je een deel van de opgewekte energie terug aan de energiemaatschappij. Daar staat een vergoeding tegenover die wordt verrekend op je energienota. Zonneplan werkt samen met De Centrale BTW Teruggave (085-4866900) en de Nationale Belastingadviseurs (085-1304456). Omdat de aanvraag veel werk is, nemen wij de aanvraag graag van je over. De adviseur legt deze optie en voorwaarden tijdens het aanvraagproces aan je uit.

Heb je brieven van de Belastingdienst ontvangen? Via onderstaande link lees je wat de bedoeling is.

Post van de Belastingdienst

De overheid heeft vanaf 2023 een wijziging doorgevoerd over het btw-tarief van zonnepanelen. Heb jij de factuur van jouw zonnepanelensysteem in 2023 ontvangen? Dan geldt het 0% btw-tarief. Je betaalt dus geen btw en de btw-teruggave is dan dus ook niet van toepassing.

Factuurgegevens wijzigen

Wil je de gegevens op de factuur wijzigen naar iemand anders? Houd er rekening mee dat dit ook gevolgen heeft voor je btw-teruggave. De naam op de factuur moet overeenkomen met de naam die de Belastingdienst hanteert voor de btw-teruggave. Geef hier je wijziging aan ons door via het formulier onder gegevens wijzigen.